منارجنبان عجیب ترین جاذبه گردشگری اصفهان
شهر اصفهان یکی از زیبا ترین شهر های موجود در ایران می باشد که از گذشته های دور تا به امروز مورد توجه حاکمان و مردم کشور قرار دارد، همین مورد باعث شده جاذبه های گردشگری بسیاری در آن وجود داشته باشد یکی از این جاذبه ها منارجنبان نام دارد که در میان گردشگران این شهر به عنوان عجیب ترین دیدنی اصفهان شناخته می شود و جالب است بدانید که سالانه افراد بسیاری به منظور بازدید از این بنای منحصر به فرد، از نقاط مختلف دنیا با Isfahan tour (تور اصفهان) به این شهر سفر می کنند.
در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی در رابطه با این مجموعه در اختیارتان قرار دهیم، بنابراین برای کسب اطاعات بیشتر در ادامه با ما همراه باشید.
معرفی عجیب ترین و منحصر به فرد ترین جاذبه گردشگری اصفهان
منارجنبان در واقع بنایی ست که بر روی قبر عارفی به نام عمو عبدالله کارلادانی ساخته شده که در قرن هشتم هجری (دوره سلطان محمد خدابنده الجایتو) زندگی می کرده است. سقف بنا به شکل گنبد ساخته شده و قبر این عارف دقیقا زیر گنبد سقف قرار دارد.
این بنا دو مناره 17 متری دارد که ساختار و مهندسی به کار رفته در آن ها به گونه ای است که با تکان دادن یکی از مناره ها، مناره دیگر نیز تکان می خورد. جالب است بدانید که مناره های این بنا نازک و سبک هستند به همین دلیل لرزش مناره ها بسیار محسوس دیده می شود، و همین امر نیز سبب شده که منارجنبان به عنوان عجیب ترین جاذبه گردشگری موجود در اصفهان شناخته شود.
از تزیینات زیبای بنا می توان به کاشی های فیروزه ای طاق وروردی و مناره ها و ستاره های چهارپر اشاره کرد. در کل می توان گفت که معماری بنا به سبک معماری ایلخانان بسیار نزدیک است. توجه داشته باشید که منارجنبان از سال 1321 با شماره 349 در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد و یکی از مهم ترین بنا های تاریخی کشور به شمار می آید.
دیدنی های منارجنبان اصفهان
مجموعه منارجنبان به سبب مناره های بسیار خاصی که دارد شهرت پیدا کرده است اما گردشگرانی که قصد سفر به اصفهان با تور اصفهان لحظه آخر را دارند باید بدانند که منارجنبان دارای بخش های متعدد و دیدنی های بسیاری می باشد که در ادامه به معرفی هر یک از آن ها می پردازیم.
مناره ها
شاخص ترین بخش منارجنبان مناره های آن است که از خشت ساخته شده اند و روی آن ها با کاشی های فیروزه ای، مشکی و سفید تزیین شده است. داخل مناره ها پله های مارپیچی قرار دارد که به پشت بام و بالای مناره ها راه پیدا می کنند. گفته می شود که این مناره ها چندین سال بعد از ساختمان اصلی و در دوره صفویان ساخته شده اند.
اما آن چه بیشتر از همه کنجکاوی همه ما به عنوان یک بازدید کننده را بر می انگیزد این است که؛
چرا مناره های منارجنبان تکان می خورند؟
در طی سال های مختلف متخصصان زیادی روی این امر تحقیق کردند؛ اما علمی ترین نظریه به حمید شاهین پور، سرپرست کمیته پژوهشی انجمن فناوریهای بومی ایران تعلق دارد. او معتقد است که ویژگی هایی مثل استفاده از مصالح سبک مثل خشت، کوتاه بودن مناره ها، میزان فاصله مناره ها با ساختمان و کلاف های چوبی به کار رفته در بالا و پایین مناره ها در لرزش آن ها تاثیر زیادی دارد. آقای شاهین پور برای درک بهتر علت لرزش مناره ها آن ها را به دو نخ آویزان تشبیه می کند که در قسمت پایین با یک نخ مشترک به هم وصل شده اند. بنابراین به محض آن که یکی از نخ ها تکان بخورد نخ دیگر هم به حرکت در می آید و اگر ارتفاع و وزن مناره ها برابر نبود این لرزش اتفاق نمی افتاد. در علم فیزیک به این پدیده رزونانس یا تشدید گفته می شود.
چه کسی مناره ها را تکان می دهد؟
داخل ساختمان فردی به نام جنباننده وجود دارد که تنها او اجازه دارد از پله های مناره بالا برود و مناره ها را تکان دهد. البته در قدیم بازدید کنندگان هم می توانستند به صورت انفرادی مناره ها را تکان دهند؛ اما اکنون به خاطر حفاظت بهتر از بنا این کار ممنوع شده است. در گذشته نیز موذن برای گفتن اذان بالای مناره ها می رفت و همزمان با تکان دادن مناره ها اذان می گفت.
ایوان منارجنبان
ایوان ساختمان جایی است که مقبره عمو عبدالله در آن قرار دارد. این ایوان حدود 10 متر ارتفاع و 146 متر مساحت دارد و به احتمال خیلی زیاد پیش از مناره ها ساخته شده است.
مقبره عموعبدالله
عموعبدالله با نام کامل "عموعبدالله کارلادانی یا عموعبدالله سقلابی (یا صقلایی)" یکی از عارفان قرن هشتم هجری بود که پس از مرگش در همین مکان فعلی به خاک سپرده شد. اطلاعات زیادی از عموعبدالله وجود ندارد اما روی قبر او چنین نوشته اند که:
این قبر شیخ زاهد عموعبدالله بن محمد بن محمود سقلابی است. خدا او را رحمت کند. او در هفدهم ذی الحجه ی سال 716 به رحمت خدا رفت.
تاریخ مرگ وی که روی قبرش حک شده نشان می دهد که وی در دوره سلطنت سلطان محمد خدابنده زندگی می کرده است.
سایر قبرها
در بخش ایوان یا صحن اصلی، علاوه بر قبر عموعبدالله چند قبر دیگر هم وجود دارد که بیشتر آن ها سفید رنگ هستند و به دوره صفویه بازمی گردند. یکی از احتمالاتی که برای این قبرها وجود دارد این است که در دوران گذشته فضای اطراف منارجنبان قبرستان عمومی بوده که این چند قبر از آن باقی مانده و بعدها بنا روی قبرستان ساخته شده است.
چله خانه منارجنبان
چله خانه جایی ست که عرفا به مدت 40 روز دست از همه چیز می شویند و با خدای خود خلوت می کنند. در بنای منارجنبان نیز دو اتاق کوچک وجود دارد که به چله خانه منارجنبان مشهورند.